Δελτίο Τύπου - 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης –σε συνέχεια του 1ου Φεστιβάλ που διοργανώθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αλλά και του 2ου που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης– διοργανώνει φέτος το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων, τέθηκαν ευθύς εξαρχής οι εξής τρεις όροι:

  1. οι συμμετέχοντες να είναι έως 40 ετών
  2. να έχουν έως δύο βιβλία στο ενεργητικό τους
  3. να μην έχουν λάβει ξανά μέρος στα δύο προηγούμενα Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (2011, 2015)

Επιχειρήθηκε να τηρηθεί μια πολυμέρεια μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης (και «περιφέρειας»), ποιητών και πεζογράφων, διηγηματογράφων και μυθιστοριογράφων, ανδρών και γυναικών, καθώς και ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Έγινε προσπάθεια να καλυφθούν οι περισσότερες τάσεις στη λογοτεχνική παραγωγή των νεότερων συγγραφέων, αλλά και να εκπροσωπηθούν μέσω αυτών παλαιότεροι-καθιερωμένοι αλλά και νεότεροι ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι και περιοδικά. Ταυτόχρονα, εκπροσωπούνται έργα της πρόσφατης εσοδείας, αλλά και νέοι δημιουργοί που έχουν ήδη τιμηθεί ή και προταθεί με κρατικά και άλλα σημαντικά βραβεία. Φέτος, άλλωστε, ζητήθηκε η συμμετοχή των βραβευθέντων του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, για να μοιραστούν την ήδη πενταετή εμπειρία τους μετά τη βράβευσή τους.

Στο φετινό φεστιβάλ, ο χώρος διεξαγωγής αποτελεί και την ταυτότητά του, αφού για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Αίθουσα Εξώστης του Περίπτερου 15 της Δ.Ε.Θ., δημιουργώντας μια ανοιχτή και ταυτόχρονα προστατευμένη «φωλεά» (ένα “nestival”), μακριά από –αλλά και σε διαρκή επικοινωνία με– την βουή μιας Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Στόχος, η δημιουργία ενός πλαισίου αναστοχαστικού, συγκέντρωσης και συμπύκνωσης, αλλά και ένωσης με το μεγάλο τοπίο της Έκθεσης.

Το Φεστιβάλ ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου και ξετυλίγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου 14 Μαΐου.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις συζητήσεις, κυρίως όμως πολλές αναγνώσεις και ποικίλες δράσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα ίχνος διάδρασης μεταξύ των νέων λογοτεχνών και του κοινού μέσω και άλλων τεχνών, με συμμετοχή μουσικών, σπουδαστών υποκριτικής και ηθοποιών (με τη συμβολή της σκηνοθέτιδος Σοφίας Καρακάντζα)...