Παράλληλες πολιτιστικές δράσεις


Συνέργειες πολιτισμού

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην πρόσκληση σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, στην ενεργή συμμετοχή όλης της γκάμας των επαγγελματιών του βιβλίου καθώς και στις συνέργειες με τους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της πόλης που συμβάλλουν δημιουργικά σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, με επίκεντρο το βιβλίο: εκδηλώσεις θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, εικαστικών κ.ά. πλαισιώσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα με παράλληλα δρώμενα σε όλη την πόλη ανοίγοντας τον διάλογο του βιβλίου με τις άλλες τέχνες.


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ / ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ 13η ΔΕΒΘ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πρόσφυγες, σήμερα: Έλληνες φωτογράφοι καταγράφουν»
Έλληνες φωτογράφοι καταγράφουν την Ιστορία. Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει στιγμές από τις διαδρομές των προσφύγων προς τη ζωή και την ελευθερία. Φωτογραφικό υλικό έχουν παραχωρήσει οι φωτογράφοι: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Νίκος Αρβανιτίδης, Βασίλης Βερβερίδης, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Κατερίνα Καριζώνη, Μάριος Λώλος, Σάκης Μητρολίδης, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Milos Bicanski.
Το υλικό που καταγράφει την Ιστορία εν τη γεννέση της θα παρουσιαστεί στο χώρο του θεματικού αφιερώματος «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα» [Περίπτερο 13].
Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

«Συρία, κάποτε η ζωή…»
Πρόκειται για μια έκθεση μαυρόασπρης, αναλογικής φωτογραφίας του Γεράσιμου Νεόφυτου, με εικόνες από τη Συρία εν καιρώ ειρήνης. Στιγμές μιας ήσυχης καθημερινότητας ευγενικών ανθρώπων μερικά χρόνια πριν αρχίσει η κόλαση του πολέμου και το δράμα της προσφυγιάς. H ιδιαίτερη αισθητική του αναλογικού φωτογράφου παρούσα και σε αυτή του την εργασία, δίνει δύναμη και ένταση στην εικόνα με απόλυτο σεβασμό σε αυτό που απεικονίζει.
Επιμέλεια: Φαίδων Κυδωνιάτης
Οργάνωση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΑΣΙΑ
[ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13 - Stand: 90 ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΥΡΑΣΙΑ]

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

«Πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και της Ανταλλαγής Πληθυσμών (1922-1924)».

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που αφορά τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και της Ανταλλαγής Πληθυσμών (1922-1924). Ο χώρος θα διαμορφωθεί με φωτογραφίες των προσφύγων από την εγκατάσταση στη Μακεδονία, αλλά και από τη ζωή τους πριν την Καταστροφή στις αλησμόνητες πατρίδες. Παράλληλα, σε προθήκες, θα φιλοξενούνται αρχειακά τεκμήρια της ιστορίας των προσφύγων του 1922 (έγγραφα και έντυπα) καθώς και βιβλία που αφορούν τον προσφυγικό ελληνισμό, μεταξύ των οποίων και οι εκδόσεις του Ιστορικού αρχείου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Ex-ils, εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκπατρισμό»
Το προσφυγικό ζήτημα απασχόλησε επί σειρά μηνών την ομάδα καλλιτεχνών ex-ils, που εμπνέυστηκε τον τίτλο από το μοναδικό θεατρικό έργο του Τζέιμς Τζόυς "Οι Εξόριστοι". Σκοπός της ομάδας είναι να επικοινωνήσει τον προβληματισμό και την "αμηχανία" της, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης του οδυνηρού και πολυδιάστατου θέματος των εκ-πατρισμένων, με έργα διαφορετικών μορφών τέχνης -ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, βίντεο, κατασκευές- προσεγγίζοντας έτσι την συνθήκη του "πρώην εαυτού" σε καταστάσεις βίαιης και τραυματικής μετάβασης από τον πατρογονικό τόπο και χώρο, σ' ένα ανοίκειο και πολλές φορές αφιλόξενο νέο περιβάλλον. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Άντα Αναστασέα, Αλέξανδρος Βέργης, Κρίστι Γρηγορίου, Άννα Καρατζά, Δημήτρης Κατσούδας, Κωστής Κόντος, Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, Αγγελική Λόη, Κατερίνα Μπότσαρη, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Αναστάσιος Παντής, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Παφίλης, Βάσω Τζούτη, Μπέσσυ Ράλλη, οι οποίοι απαρτίζουν την ομώνυμη εικαστική ομάδα.
Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, ώρα 21.00, Διάρκεια: 12 Μαΐου - 26 Ιουνίου 2016
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

«Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»
Μέσα από πέντε ειδικά σχεδιασμένες ενότητες και 67 έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας καθώς και αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, ζωγραφική, προβολές) από τη ζωή του ίδιου του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, παρουσιάζονται ξανά στο κοινό οι βασικές αρχές και τα βασικά κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας, αυτής της τόσο ιδιαίτερης εποχής. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη συμβολική ανταλλαγή έργων από τις συλλογές τους.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00 (Έως 22 Μαΐου 2016).

«Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη»
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της Τυπογραφίας μέσα από τα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα του 20ού αιώνα, από τα χρόνια και τους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, στους σταθμούς του ευρωπαϊκού και αμερικανού μοντερνισμού και τέλος στους σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς, ένα ταξίδι στην αποτύπωση του λόγου σε εικόνα, μέσα και από μια ειδική ενότητα για τα βιβλία-καλλιτεχνήματα / artist books / livres d’astistes. Τα έργα προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00 (Έως 9 Ιουλίου 2016)